Blokada w gardle – jak radzić sobie z zaburzonym połykaniem?

Blokada w gardle – jak radzić sobie z zaburzonym połykaniem?

Blokada w gardle – jak radzić sobie z zaburzonym połykaniem?

Zaburzony proces połykania określany jest w medycynie terminem „dysfagia”. Przyczyniają się do niego choroby takie jak udar, choroba Parkinsona, Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy uszkodzenia głowy. Należy podkreślić, że dysfagia dotyka wielu seniorów, ponieważ wraz z wiekiem osłabia się siła działania mięśni odpowiedzialnych za przeżuwanie
i połykanie pokarmu. Statystyki pokazują, że zaburzenia połykania mogą dotykać nawet połowy populacji osób w wieku podeszłym.

Jakie są objawy dysfagii?

Negatywnym skutkiem zaburzeń połykania jest ryzyko przedostania się pokarmu nie do żołądka, a do płuc. Jednym z symptomów dysfagii jest kaszel podczas posiłku, a także krztuszenie i dławienie jedzeniem podczas spożywania nie tylko pokarmów stałych, ale i napojów. Resztki jedzenia w ustach, charczący niewyraźny głos, a także długi czas spożywania posiłków, także mogą wskazywać na zaburzenia połykania. Należy również podkreślić, że jednym z objawów dysfagii jest utrata masy ciała i niedożywienie.

Praktyczne wskazówki dla osoby starszej z dysfagią

  • Nie jedz i nie pij w pozycji leżącej. Posiłki zawsze spożywaj w pozycji siedzącej, nie kładź się od razu po posiłku.
  • Skup się na posiłku, nie rozmawiaj z nikim podczas jedzenia.
  • Do ust wkładaj małe kęsy pokarmu, dokładnie przeżuwaj, nie spiesz się. Pij małymi łykami.
  • Ogranicz spożywanie dań o mieszanej konsystencji, np. zup z kawałkami warzyw czy grzankami. Unikaj łykowatych warzyw i owoców, produktów twardych i suchych. Niezalecane są także owoce z dużą zawartością wody (np. arbuz) oraz wiotkie warzywa (np. liście szpinaku, sałata), a także produktów kleistych.
  • Jeśli istnieje taka konieczność, zagęszczaj płyny. Połknięcie napoju o konsystencji płynnego miodu łatwiej kontrolować w ustach.
  • Dostosuj konsystencję posiłków do stanu zdrowia. Jedzenie można rozgnieść widelcem, rozdrobnić je na gładką papkę lub zmiksować do gęstej konsystencji (pasty).

 

Zaburzenia połykania mogą negatywnie wpływać na stan odżywienia osób starszych i znacznie pogarszać jakość życia, dlatego też warto skonsultować się w tej sprawie z lekarzem, dietetykiem lub logopedą.

adipiscing facilisis ut libero Donec fringilla Donec ut elit. velit, Lorem