Nieprawidłowy stan odżywienia seniorów jest problemem powszechnym. Niestety często bagatelizowanym. Wczesna reakcja rodziny i opiekunów osób starszych umożliwi podjęcie odpowiednich interwencji, które istotnie mogą wpłynąć na lepszą jakość życia osób w wieku podeszłym.
Efekty niedoborów składników odżywczych
Niedożywienie charakteryzuje się jako stan niedoboru, nadmiaru lub zaburzenie równowagi podstawowych składników diety, przede wszystkim białka i energii, które wpływają na stan zdrowia. Niedostateczne spożycie wraz z dietą składników odżywczych może u seniora dawać wiele objawów.
Szczególną uwagę zwraca się na niedobór białka i energii w diecie osób starszych, które przyczyniają się do sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej, co w konsekwencji może prowadzić do znacznie obniżonej jakości życia seniorów.
Niedobory witamin z grupy B negatywnie wpływają na układ nerwowy, mogą przyczyniać się do demencji. Zbyt mało w diecie warzyw i owoców, które stanowią źródło antyoksydantów – witaminy A, C – negatywnie wpływają m.in. na skórę i proces widzenia. Niedobór białka, żelaza i cynku może osłabiać włosy i paznokcie, a także negatywnie wpływać na układ odpornościowy i nerwowy (Rys. 1).
