Niedożywienie niezwykle często występuje wśród osób w wieku podeszłym. Przyczyniają się do niego nie tylko niedobory żywieniowe, ale także zmiany zachodzące w wielu narządach oraz obecność wielu chorób.
Zwróć uwagę na zmiany wagi u seniora
Szczególny niepokój powinno budzić zmniejszenie wagi u seniora, które było niezamierzone i wyniosło więcej niż 5% w ciągu miesiąca lub 10% w ciągu pół roku. Niski wskaźnik masy ciała BMI, który wynosi poniżej 21, także może budzić obawy o prawidłowy stan odżywienia osoby starszej.
Czego najczęściej brakuje w diecie seniora?
U osób w wieku podeszłym obserwuje się przede wszystkim niedobory kalorii oraz białka w diecie. Dodatkowo zmiany zachodzące w organizmie wraz z wiekiem przyczyniają się także do niedoborów witamin i składników odżywczych, które nie są już tak dobrze wchłaniane i wykorzystywane przez organizm, a często również niedoborowe w diecie.
Konsekwencje niedożywienia
Nieprawidłowy stan odżywienia osoby starszej prowadzi do wielu zaburzeń zdrowotnych. Najczęściej jest związany z:
- Osłabieniem siły mięśniowej i szybkim uczuciem zmęczenia
- Zaburzeniem koordynacji ruchowej i równowagi
- Nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego (m.in. zaburzenia trawienia i wchłaniania, wolny metabolizm, mniejsze wydzielanie enzymów trawiennych)
- Zaburzeniem pracy układu krążenia i oddechowego
- Większym ryzykiem odwodnienia
- Większą podatnością na zakażenia i odleżyny, utrudnionym gojeniem ran
- Apatią i depresją, zaburzeniami świadomości
- Mniejszą odpornością organizmu
- Większym ryzykiem upadków i złamań, osteoporozą
Wszystkie powyżej wymienione zaburzenia często utrudniają samodzielne funkcjonowanie seniora. Dodatkowo wydłużają czas leczenia i rekonwalescencji po chorobie. Przyczyniają się także do dłuższego pobytu seniora w szpitalu. Pogarszają rokowanie i zwiększają ryzyko różnych powikłań. Dlatego tez, tak ważne jest, aby zapobiegać niedożywieniu osób w wieku podeszłym.