Dorsz na puree z zielonego groszku

Dorsz na puree z zielonego groszku

Składniki na 1 porcję:

120 g dorsza

3 ziemniaki

150 g zielonego groszku (może być mrożony)

1 łyżeczka koperku

1 łyżeczka masła

150 ml wody

50 g Sinlac

Sól i pieprz, sok z cytryny do smaku

 

Wykonanie:

Dorsza, ziemniaki oraz zielony groszek ugotować na parze, doprawić do smaku. Gorący groszek przełożyć do blendera, dodać masło i przygotowany według przepisu na opakowaniu Sinlac, całość zblendować. W razie konieczności dodać trochę wody. Na talerz wyłożyć puree z groszku, na puree ułożyć dorsza, skropić sokiem z cytryny; ułożyć ziemniaki i posypać je koperkiem. Podawać od razu.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

596

28

34

Tłuszcz [g]

11,5

16

20

Węglowodany [g]

90,9

31

38

Błonnik [g]

13,3

67

67

Białko [g]

42,4

52

64

Witamina A [µg]

378

42

54

Witamina D [µg]

3,79

25

25

Witamina E [g]

3,24

32

41

Witamina C [g]

109,8

122

146

Tiamina (wit. B1) [g]

1,19

92

108

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,63

49

58

Niacyna [g]

10,95

68

78

Witamina B6 [g]

1,174

69

78

Foliany [µg]

152,33

38

34

Witamina B12 [µg]

1,6

67

67

Sód [g]

180

14

15

Wapń [g]

286

24

24

Żelazo [g]

8,3

83

83

Cynk [g]

6,53

59

82

Jod [µg]

169

113

113

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

 

INNE POLECANE PRZEPISY

Praesent porta. consectetur luctus Praesent dolor ut