Gęstość odżywcza żywności – jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie seniora?

Gęstość odżywcza żywności – jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie seniora?

Dieta seniora jest często niedoborowa m.in. w białko, wapń, żelazo czy witaminy z grupy B. Obecne są w niej natomiast w nadmiarze produkty bogate w tłuszcz i węglowodany łatwo przyswajalne. Dlatego należy dążyć do tego, by w codziennym menu osoby starszej znalazły się produkty o skoncentrowanej zawartości składników odżywczych.

Warto zwrócić uwagę na gęstość odżywczą

Gęstość odżywcza to jeden z parametrów oceniających wartość odżywczą żywności. Zazwyczaj obrazuje zawartość składników pokarmowych w odniesieniu do wartości energetycznej, często na 100 kcal lub 1000 kcal produktu. Im żywność zawiera więcej składników odżywczych w danej ilości kalorii, tym jego gęstość odżywcza jest większa.

Interesującym jest fakt, że naukowcy, już w latach 30-tych XX wieku podejmowali próby oszacowania indeksów gęstości odżywczej. Do dnia dzisiejszego opracowano co najmniej kilka wskaźników charakteryzujących wartość odżywczą żywności, m.in. Wskaźnik Jakości Żywieniowej, Wskaźnik proporcji Składników Zalecanych do Ograniczanych, Wskaźnik Zdrowego Jedzenia, Wskaźnik ANDI.

Zastosowanie wskaźnika ANDI w komponowaniu diety seniora

Indeks gęstości odżywczej żywności ANDI (z ang. Aggregate Nutrient Density Index) opracowany przez dr Fuhrmana szereguje wartość żywieniową produktów w zależności od zawartości w nich 34 składników odżywczych, a także ich zdolności do zmiatania wolnych rodników opierając się o skalę ORAC. Wartości te przeliczono na jednostkę kalorii. Maksymalna liczba punktów do zdobycia przez dany produkt wynosi 1000.

Do produktów o największym wskaźniku ANDI zalicza się m.in.:

  • jarmuż – 1000 pkt.
  • szpinak – 707 pkt.
  • brukselkę – 490 pkt.
  • marchew – 458 pkt.

Warzywa i owoce stanowią przede wszystkim produkty o skoncentrowanej zawartości witamin, składników mineralnych, różnych związków prozdrowotnych oraz błonnika. Z tego względu warzywa i/lub owoce powinny znajdować się w każdym posiłku seniora.

Źródła białka i wapnia

Dieta seniora bardzo często niedoborowa jest w białko i wapń. Dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę na obecność w codziennym menu osób starszych takich produktów jak:

  • chude mięso (drób, indyk, chuda wołowina),
  • napoje fermentowane (np. jogurt, kefir), mleko (jeśli jest dobrze tolerowane),
  • sery twarogowe,
  • ryby (w tym drobne ryby spożywane ze szkieletem),
  • warzywa strączkowe (jeśli dobrze tolerowane).

Produkty zbożowe i ziemniaki źródłem nie tylko węglowodanów

Senior powinien czerpać energię przede wszystkim z produktów zbożowych, takich jak pieczywo, kasze, płatki i makarony. Dobrym źródłem węglowodanów są także ziemniaki. Produkty zbożowe, prócz węglowodanów, dostarczą m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i potas. Należy podkreślić, że wysoką wartością odżywczą charakteryzują się produkty pełnoziarniste. Zboża oczyszczone mają zdecydowanie niższą wartość odżywczą.

neque. facilisis Curabitur dolor mi, tempus Phasellus Praesent