Składniki:
150 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 szalotka
1 łyżka masła
150 ml rosołu
50 ml mleka 2%
2 łyżki jogurtu o wysokiej zawartości białka
120 g łososia (świeży lub mrożony)
2 plastry cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Łososia z plastrami cytryny upiec w folii aluminiowej (lub papierze pergaminowym) w piekarniku (ok. 15-20 min, 180 stopni C). W rondelku rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną szalotkę, dodać groszek. Całość zalać rosołem i gotować groszek do miękkości. Następnie dodać mleko, sok z cytryny i doprawić do smaku. Całość zblendować na krem. Zupę wyłożyć na talerz, z jogurtu zrobić kleksy, na środek wyłożyć pieczonego łososia. Można również ozdobić pietruszką lub koperkiem.
Średnia wartość odżywcza całej porcji: | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat* | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat* | |
Wartość energetyczna [kcal] | 474,0 | 22 | 27 |
Tłuszcz [g] | 25,4 | 36 | 44 |
Węglowodany [g] | 31,4 | 11 | 13 |
Błonnik [g] | 9,9 | 50 | 50 |
Białko [g] | 40,4 | 50 | 61 |
Witamina A [µg] | 239,0 | 27 | 34 |
Witamina D [µg] | 15,6 | 104 | 104 |
Witamina E [g] | 3,6 | 36 | 45 |
Witamina C [g] | 64,7 | 72 | 86 |
Tiamina (wit. B1) [g] | 0,83 | 64 | 75 |
Ryboflawina (wit. B2) [g] | 0,56 | 43 | 51 |
Niacyna [g] | 13,4 | 84 | 96 |
Witamina B6 [g] | 1,56 | 92 | 104 |
Foliany [µg] | 136,0 | 34 | 30 |
Witamina B12 [µg] | 6,2 | 258 | 258 |
Sód [g] | 135,0 | 10 | 11 |
Wapń [g] | 137,0 | 11 | 11 |
Żelazo [g] | 4,5 | 45 | 45 |
Cynk [g] | 3,40 | 31 | 43 |
Jod [µg] | 66,9 | 45 | 45 |
*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw