Krem z zielonego groszku z łososiem

Składniki:

150 g zielonego groszku (może być mrożony)

1 szalotka

1 łyżka masła

150 ml rosołu

50 ml mleka 2%

2 łyżki jogurtu o wysokiej zawartości białka

120 g łososia (świeży lub mrożony)

2 plastry cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Łososia z plastrami cytryny upiec w folii aluminiowej (lub papierze pergaminowym) w piekarniku (ok. 15-20 min, 180 stopni C). W rondelku rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną szalotkę, dodać groszek. Całość zalać rosołem i gotować groszek do miękkości. Następnie dodać mleko, sok z cytryny i doprawić do smaku. Całość zblendować na krem. Zupę wyłożyć na talerz, z jogurtu zrobić kleksy, na środek wyłożyć pieczonego łososia. Można również ozdobić pietruszką lub koperkiem.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]474,02227
Tłuszcz [g]25,43644
Węglowodany [g]31,41113
Błonnik [g]9,95050
Białko [g]40,45061
Witamina A [µg]239,02734
Witamina D [µg]15,6104104
Witamina E [g]3,63645
Witamina C [g]64,77286
Tiamina (wit. B1) [g]0,836475
Ryboflawina (wit. B2) [g]0,564351
Niacyna [g]13,48496
Witamina B6 [g]1,5692104
Foliany [µg]136,03430
Witamina B12 [µg]6,2258258
Sód [g]135,01011
Wapń [g]137,01111
Żelazo [g]4,54545
Cynk [g]3,403143
Jod [µg]66,94545

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw

INNE POLECANE PRZEPISY

elementum ut quis nec ante. nunc Donec non Curabitur