Gulasz warzywny z indykiem

Gulasz warzywny z indykiem

Składniki:

120 g piersi z indyka

2 ziemniaki

1 marchewka

½ cebuli

¼ cukinii

¼ papryki czerwonej

1 pomidor

1 łyżka oleju rzepakowego

Sól i pieprz do smaku

Nać pietruszki

Wykonanie:

Indyka oraz ziemniaki, marchewkę, paprykę, pomidora i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzany olej w rondelku o grubym dnie wyłóż cebulę i indyka, lekko podsmaż, następnie dodaj ziemniaki i podlej wszystko wodą. Duś pod przykryciem ok. 15-20 min. Następnie dodaj pozostałe warzywa, dopraw do smaku, duś wszystko na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe danie podawaj z natka pietruszki.

Średnia wartość odżywcza całej porcji:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]376,01721
Tłuszcz [g]11,91721
Węglowodany [g]46,31619
Błonnik [g]9,34747
Białko [g]29,63745
Witamina A [µg]2057,0229294
Witamina D [µg]000
Witamina E [g]6,066176
Witamina C [g]125,5139167
Tiamina (wit. B1) [g]0,352732
Ryboflawina (wit. B2) [g]0,433339
Niacyna [g]10,56675
Witamina B6 [g]1,75103117
Foliany [µg]169,14238
Witamina B12 [µg]0,83333
Sód [g]1621214
Wapń [g]8077
Żelazo [g]3,13131
Cynk [g]2,462231
Jod [µg]10,8577

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw

INNE POLECANE PRZEPISY

vulputate, ipsum ut Sed venenatis, elit. diam Nullam libero. amet, quis elementum