Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie seniora

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie seniora

Opracowanie: Cezary Łuczyński

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie seniora

Kwasy tłuszczowe trans znajdują się w naturalnych produktach np. maśle, mleku oraz w tłuszczach przetworzonych, które powstały w wyniku częściowego utwardzenia/uwodornienia tłuszczu.

Spożycie kwasów tłuszczowych trans w Polsce szacuje się na poziomie 2 do 6,9 g dziennie [2]. Ich najbardziej optymalna spożyta ilość, zarówno ze źródeł naturalnych, jak i przetworzonych, nie powinna być większa niż 1% podaży całkowitej energii w diecie.  Przy racji pokarmowej rzędu 2000 kcal ilość ta powinna być mniejsza niż 2 g.

Aby zmniejszyć spożycie kwasów tłuszczowych trans należy ograniczyć spożywanie gotowych produktów cukierniczych lub margaryn twardych czytając etykiety znajdujące się na opakowaniach [1]. Należy szukać tam informacji: tłuszcz częściowo uwodorniony/utwardzony – informacja ta będzie oznaczała, że dany produkt zawiera niekorzystne dla zdrowia tłuszcze trans.

Zawartość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans np. wafelku czekoladowym może wynosić ok. 2,5-2,9 g, natomiast w porcji frytek z fast fooda ilość ta może być równa nawet 8,2 g/porcję [3,4]

Przekroczenie normy na dzienne spożycie kwasów tłuszczowych trans, może powodować m.in. odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Oprócz tego tłuszcze trans pogarszają wrażliwość komórek naszego ciała na insulinę, co w przyszłości może sprzyjać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej [5]. Osoby cierpiące na cukrzycę, nieprawidłowy poziom glukozy na czczo, powinni ograniczyć spożywanie produktów, będących bogatym źródłem kwasów tłuszczowych trans. Dodatkowo kwasy te podwyższają poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, obniżając poziom cholesterolu HDL sprzyjając miażdżycy [1].

Bibliografia:

  1. Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytutu Żywności i Żywienia. Warszawa 2010: 43, 48, 56, 71-72, 100, 165, 305.
  2. Mojska H. Czy istnieje potrzeba znakowania żywności zawartością izomerów trans kwasów tłuszczowych? Przem. Spoż. 2006; 11: 38-41.
  3. Paszczyk B, Żegarska Z, Borejszo Z. Skład kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych w wybranych wyrobach ciastkarskich. Żywność Nauka Technologia Jakość 2007; 4:55-56.
  4. Stender S, Dyeberg J, Bysted A i wsp. A trans world journey. Atheroscler. Suppl., 2006; 7: 47-52.
  5. Lopez-Garcia E, Schulze M B, Meigs J B i wsp. Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction. J. Nutr., 2005; 135: 562-566.
venenatis, tristique porta. dolor dolor. efficitur. quis venenatis id, ipsum