Jak zapobiegać niedoborom żelaza w diecie seniora?

Jak zapobiegać niedoborom żelaza w diecie seniora?

W organizmie człowieka znajduje się ok. 3-4 g żelaza. Około ¾ tego związku zmagazynowane jest w hemoglobinie w czerwonych krwinkach oraz w mioglobinie w mięśniach. Żelazo pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie, transportuje tlen, jest składnikiem różnych enzymów, a także bierze udział w powstawaniu hormonów. Jego niedobór ma wpływ na sprawność fizyczna, odporność organizmu, a także funkcje poznawcze.

Nawet co dziesiąty senior cierpi na niedokrwistość

Niedokrwistość z niedoboru żelaza występuje u co 10. osoby w wieku powyżej 65 lat. Jeszcze częściej dotyka seniorów w wieku 85 lat i więcej. Wraz z wiekiem zapasy żelaza w organizmie ulegają zmniejszeniu. Dzieje się tak na skutek m.in. przewlekłych procesów zapalnych, różnych chorób, przyjmowanych leków (m.in. aspiryny), mniejszego wchłaniania żelaza, a także nieprawidłowo zbilansowanej, niedoborowej diety.

Jakie są objawy niedokrwistości?

Senior z niedokrwistością będzie skarżył się na osłabienie, mniejszą wydolność fizyczną, znaczny brak siły mięśniowej, a co za tym idzie będzie bardziej podatny na upadki. Niedobór żelaza może także nasilać stany depresyjne, pogłębiać problemy z pamięcią czy koncentracją.

Żelazo w diecie – szpinak czy mięso?

W żywności żelazo występuje w różnych formach, które wpływają na jego przyswajalność. W produktach mięsnych, szczególnie mięsie czerwonym, wątróbce, a także rybach (np. tuńczyku czy sardynkach) znajduje się żelazo, które charakteryzuje się większą przyswajalnością przez organizm, na poziomie ok. 25-50%. Natomiast z produktów roślinnych, takich jak szpinak, nać pietruszki, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (m.in. soja, fasola, ciecierzyca), żelazo wchłania się znacznie trudniej, na poziomie zaledwie 5-10%.

Znaczne ilości żelaza znajdują się także w żywności wzbogacanej. Związki żelaza często dodawane są do płatków śniadaniowych czy innych produktów zbożowych, np. kaszek. Na etykiecie produktu wzbogaconego w ten składnik powinna znaleźć się stosowna informacja.

Co ułatwia, a co utrudnia wchłanianie żelaza?

Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego do posiłków warto dodawać warzywa (np. paprykę) i owoce (np. truskawki, porzeczki, maliny), które są jej bogatym źródłem. Natomiast wapń, polifenole występujące w zielonej herbacie, czy leki takie jak aspiryna – hamują wchłanianie żelaza.

Praesent Sed Donec ut commodo risus. dolor. venenatis libero id,