Jakich minerałów brakuje zazwyczaj w diecie seniora?

Jakich minerałów brakuje zazwyczaj w diecie seniora?

Wapń, żelazo, potas i magnez to składniki odżywcze, których często brakuje w diecie seniora. Odpowiedzialne są za wiele ważnych procesów, dlatego też należy zadbać o to, by w menu osób starszych były obecne produkty bogate w te związki mineralne.

Ochrona przed złamaniami

Spożycie wapnia jest zbyt niskie w znacznej grupie seniorów. Dlatego też najnowsze rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, wskazują, że seniorzy powinni każdego dnia spożywać produkty mleczne w ilości 3 szklanek/dobę (najlepiej fermentowane, takie jak jogurt czy kefir, które częściowo można zastąpić serem).

Odpowiednie spożycie wapnia może zapobiegać osteoporozie i złamaniom kości, a także nadciśnieniu tętniczemu. Badania udowadniają, że wapń pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi.

Warto także podkreślić, że fermentowane produkty mleczne będą źródłem bakterii kwasu mlekowego, które będą poprawiały funkcjonowanie układu pokarmowego, w szczególności pracy jelit. Jeśli osoba starsza nie toleruje laktozy, należy wybrać produkty bezlaktozowe.

Brak żelaza powoduje anemię

Uczucie zmęczenia, duszności czy kołatanie serca mogą być objawem anemii, która często występuje u seniorów. Żelazo jest kluczowym składnikiem hemoglobiny, rozprowadzającej tlen po całym organizmie.

Dobrom źródłem żelaza w diecie jest mięso, wątróbka, żółtka jaj. Produkty roślinne, takie jak natka pietruszki czy szpinak również zawierają żelazo, jednak jest ono trudniej przyswajalne z roślin. Warto podkreślić, że warzywa i owoce bogate w witaminę C, np. truskawki czy papryka, zwiększają przyswajalność żelaza. Dlatego na talerzu seniora, obok mięsa powinna znajdować się surówka.

Co powoduje brak magnezu?

Magnez aktywuje do działania ponad 300 enzymów. Niezbędny jest także w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także funkcjonowaniu mięśni. Dlatego jego niedobory mogą powodować m.in. dysfunkcje neurologiczne czy zaburzenia pracy mięśni. Magnez może przyczyniać się także do insulinooporności oraz osteoporozy.

Dobrym źródłem magnezu są m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, kakao, rośliny strączkowe, ryby, banany, sery żółte oraz ziemniaki.

Potas reguluje ciśnienie krwi

Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, pełni także ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jego niedobory mogą przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego, ryzyka udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału.

W potas bogate są m.in. morele suszone, orzechy i pestki, kakao. Jego głównym źródłem są warzywa i owoce, chociaż obecny jest także w mięsie, zbożach i ziemniakach.

leo. neque. ut dolor efficitur. id,