Kremowa zupa wiśniowa

Składniki:

200 g wiśni

250 ml wody

4 łyżki jogurtu z dużą zawartością białka (ewentualnie bez laktozy)

50 g Nestlé SINLAC

1 łyżka miodu

Szczypta cynamonu

Szczypta mielonych goździków

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie przełożyć do rondla, dodać 100 ml wody i przyprawy. Zagotować wszystko na wolnym ogniu. Po wystudzeniu dodać miód, mieszać do rozpuszczenia. W innym naczyniu przygotować Nestlé SINLAC wg instrukcji na opakowaniu. Przełożyć go do rondelka, dodać jogurt. Wszystko zblendować na gładki krem. Można udekorować wydrylowanymi wiśniami. Podawać od razu.

Średnia wartość odżywcza całej porcji:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]3731721
Tłuszcz [g]5,6810
Węglowodany [g]63,32126
Błonnik [g]2,91515
Białko [g]18,12227
Witamina A [µg] 2793140
Witamina D [µg] 2,281515
Witamina E [g]1,481519
Witamina C [g] 51,65769
Tiamina (wit. B1) [g] 0,574452
Ryboflawina (wit. B2) [g] 0,483744
Niacyna [g] 2,261416
Witamina B6 [g] 0,241416
Foliany [µg] 3287
Witamina B12 [µg] 0,93838
Sód [g] 1261011
Wapń [g]4553838
Żelazo [g] 4,64646
Cynk [g] 3,43143
Jod [µg] 43,92929

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

quis Donec velit, felis risus. libero nec