Kurczak w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka

Kurczak w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka

Składniki na 1 porcję:

80 g piersi z kurczaka

50 g kaszy gryczanej

1 marchewka

½ jabłka

1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

2 łyżeczki chrzanu (może być ze słoiczka, świeżego dodać połowę mniej)

150 ml wody

50 g Sinlac

Sól i pieprz smaku

 

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce, wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, przyrumienić lekko na oleju na patelni, następnie dodać chrzan, zdjąć z ognia. Sinlac przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie dodać do gorącego kurczaka z chrzanem, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. W razie konieczności dodać trochę wody. Na talerz wyłożyć kurczaka w sosie chrzanowym, kaszę i surówkę. Podawać od razu.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

635

30

36

Tłuszcz [g]

19

27

33

Węglowodany [g]

91,7

31

38

Błonnik [g]

12

60

60

Białko [g]

33,2

41

50

Witamina A [µg]

2708

301

387

Witamina D [µg]

2,55

17

17

Witamina E [g]

6,17

62

77

Witamina C [g]

49,1

55

65

Tiamina (wit. B1) [g]

0,91

70

83

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,55

42

50

Niacyna [g]

13,29

83

95

Witamina B6 [g]

1,19

70

79

Foliany [µg]

88,55

22

20

Witamina B12 [µg]

0,7

29

29

Sód [g]

249

19

21

Wapń [g]

311

26

26

Żelazo [g]

6,8

68

68

Cynk [g]

6,02

55

75

Jod [µg]

30,99

21

21

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

elementum elit. id, tristique sem, elit. Sed venenatis suscipit felis vel, eget