Lekka zupa koperkowa

Lekka zupa koperkowa

Składniki na 1 porcję:

2 łyżki koperku

1 łyżka masła

200 g włoszczyzny

1 ziemniak

Ok. 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

150 ml wody

50 g Sinlac

Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Włoszczyznę oraz ziemniaka pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, poddusić na nim koperek, który następnie dodać do gotującej się zupy, całośc doprawić do smaku. Sinlac przygotować według przepisu na opakowaniu, dodać do ugotowanej zupy, wymieszać. W razie konieczności dodać trochę wody. Podawać od razu np. z kromką chleba.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

365

17

21

Tłuszcz [g]

10,6

15

18

Węglowodany [g]

61,5

21

26

Błonnik [g]

10,5

53

53

Białko [g]

13,8

17

21

Witamina A [µg]

1651

183

236

Witamina D [µg]

2,59

17

17

Witamina E [g]

3,62

36

45

Witamina C [g]

63,5

71

85

Tiamina (wit. B1) [g]

0,65

50

59

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,42

32

38

Niacyna [g]

4,31

27

31

Witamina B6 [g]

0,79

46

53

Foliany [µg]

133,45

33

30

Witamina B12 [µg]

0,4

17

17

Sód [g]

242

19

20

Wapń [g]

310

26

26

Żelazo [g]

6

60

60

Cynk [g]

4,51

41

56

Jod [µg]

27,25

18

18

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

quis, Phasellus ipsum sem, pulvinar ante. mi, fringilla nec tristique sed