Nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia

Składniki na 1 porcję:

1 mała cukinia

80 g mięsa mielonego np. z indyka

½ cebuli

¼ czerwonej papryki

¼ żółtej papryki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka startej mozarelli

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka koperku

150 ml wody

50 g Sinlac

Sól i pieprz, bazylia do smaku

 

Wykonanie:

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środek (odłożyć na bok, jeśli nie ma pestek), a następnie obgotować. Na rozgrzanym oleju na patelni poddusić mięso oraz pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz wydrążone posiekane części cukinii. Do farszu dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć całość z ognia. Sinlac przygotować według receptury znajdującej się na opakowaniu, a następnie wymieszać go z farszem warzywno-mięsnym. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obgotowane cukinie. Wypełnić je farszem i posypać mozarellą, zapiekać do rozpuszczenia sera w temp. 175 stopni C. Podawać od razu.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

557

26

32

Tłuszcz [g]

26,6

37

46

Węglowodany [g]

52,2

18

22

Błonnik [g]

7,5

38

38

Białko [g]

32,6

40

49

Witamina A [µg]

798

89

114

Witamina D [µg]

2,55

17

17

Witamina E [g]

10,83

108

135

Witamina C [g]

222,2

247

296

Tiamina (wit. B1) [g]

0,73

56

66

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,59

45

53

Niacyna [g]

8,66

54

62

Witamina B6 [g]

1,45

85

97

Foliany [µg]

187,6

47

42

Witamina B12 [µg]

1

42

42

Sód [g]

133

10

11

Wapń [g]

301

25

25

Żelazo [g]

6,5

65

65

Cynk [g]

5,05

46

63

Jod [µg]

32,54

22

22

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

 

INNE POLECANE PRZEPISY

id, vel, pulvinar eget mi, Lorem suscipit felis