5 wskazówek dla seniorów z nietolerancją laktozy

5 wskazówek dla seniorów z nietolerancją laktozy

Nietolerancja laktozy związana jest z niedoborem enzymu, który odpowiedzialny jest za rozkładanie tego cukru w jelitach. Jej oznaką są przede wszystkim bóle brzucha, wzdęcia, gazy, kruczenie w jelitach czy biegunka, pojawiające się po spożyciu produktów mlecznych, naturalnie bogatych w laktozę.

Objawy nietolerancji zazwyczaj nie występują, dopóki aktywność enzymu rozkaldającego laktozę nie spadnie poniżej 50%. Co więcej, badania pokazują, że regularne spożycie produktów bogatych w ten cukier, czyli przede wszystkim mleka i jego przetworów, także ma wpływ na utrzymywanie możliwości jego trawienia. Ważnym elementem jest także prawidłowa mikroflora jelit. Z uwagi na wiele procesów, które zachodzą w organizmie w związku ze starzeniem się, osoby w wieku podeszłym niestety często zmagają się z tym schorzeniem. Poniżej przedstawiono wskazówki, które pokazują kilka praktycznych rozwiązań związanych z leczeniem dietetycznym nietolerancji laktozy.

Wskazówka 1. Podejdź indywidualnie do problemu.

Nietolerancja laktozy u różnych osób może przebiegać zupełnie inaczej, objawy mogą mieć różne nasilenie. Dlatego też, ważne jest aby indywidualnie ocenić reakcję własnego organizmy na dana ilość laktozy. W zależności od nasilenia dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, można rozważyć 3 rodzaje postępowania:

– całkowite wykluczenie produktów zawierających laktozę z diety i zastąpienie ich produktami bez tego cukru

– częściowa eliminacja z diety produktów bogatych w laktozę

– przyjmowanie preparatów farmakologicznych, zawierających enzym rozkładający laktozę

Wskazówka 2. Zanim wyeliminujesz laktozę, sprawdź jej tolerancję.

Nie musisz całkowicie eliminować produktów z laktozą z diety. Badania pokazują, że osoby z nietolerancja laktozy mogą zazwyczaj spożyć 12 g tego cukru bez żadnych objawów. Taka ilość laktozy znajduje się np. w niepełnej szklance mleka (200 ml). Co więcej, jeśli spożywasz produkt zawierający laktozę z innymi produktami spożywczym, tolerancja Twoja może wzrosnąć nawet do dawki 15-18 g.

Tabela 1. Ilość produktu zawierająca 10 g laktozy.

Produkt spożywczy
200 ml mleka 2%
200 g jogurtu naturalnego/owocowego
240 g kefiru 2%
300 g sera białego
4 gałki lodów

 

Wskazówka 3. Wzbogać dietę w produkty bez laktozy

Wybieraj produkty bez laktozy. Na sklepowej półce dostępny jest szeroki asortyment produktów pozbawionych laktozy. Na opakowaniu znajduje się wtedy stosowna informacje. Bez problemu kupisz mleko wolne od laktozy, jogurt, masło czy ser.

Wskazówka 4. Sprawdź, czy tolerujesz produkty fermentowane

Tolerancję na laktozę poprawiają bakterie obecne w produktach fermentowanych. Dlatego sprawdź, czy jogurt lub kefir powoduje takie same dolegliwości jak zwykłe mleko.

Wskazówka 5. Pamiętaj o ukrytych źródłach laktozy

Mleko i inne produkty zawierające laktozę mogą być dodane w procesie produkcji do wielu produktów spożywczych. Zwróć uwagę na margarynę czy pieczywo, wyroby cukiernicze (nie tylko z czekoladą mleczną). Wiele z nich może stanowić ukryte źródło laktozy. Zawsze należy sprawdzać etykiety. W przypadku niskiej tolerancji laktozy pamiętać także należy m.in. o śmietanie, która także zawiera ten cukier.

id, libero amet, nunc vel, sit Nullam diam