Osoba starsza w łóżku – wskazówki do przygotowywania posiłków

Osoba starsza w łóżku – wskazówki do przygotowywania posiłków

Wiele osób starszych dotyka ciężka choroba, pojawiają się trudności w zwyczajnych, codziennych czynnościach, takich jak przygotowanie posiłku, czy nawet jego spożycie. Niedożywienie, brak siły, niedowład czy drżenie rąk mogą towarzyszy wielu chorobom. Dlatego też wielu seniorów wymaga stałej całodobowej opieki.

Regularne posiłki

Chory leżący powinien spożywać posiłki o regularnych porach dnia, najlepiej 5 posiłków na dobę. Planując godziny posiłków, należy pamiętać o możliwych interakcjach leków z żywnością, dlatego ich czas należy dostosować do podawania leków. Nie wszystkie farmaceutyki mogą być przyjmowane wraz z żywnością.

Zwróć uwagę na konsystencję

Teksturę i konsystencję posiłków należy dostosować do możliwości chorego. Najlepiej sprawdzają się posiłki raczej miękkie, ugotowane. Warzywa i owoce można drobno pokroić, poszatkować lub zetrzeć na tarce. Z mięsa lub ryby można przygotować klopsy, pulpety lub sos. Twarogi i jajka można podać w postaci pasty. Pokarmy można blendowa lub przetrzeć przez sito.

W przypadku seniora, który ma szczególne problemy z gryzieniem i rozdrobnieniem pokarmu dobrze sprawdzą się budynie mięsne, a także zupy kremy, koktajle, serki homogenizowane oraz mleczne napoje fermentowane, takie jak jogurt czy kefir.

Postaw na produkty gotowane

Dieta chorego leżącego powinna być lekkostrawna. Należy wykluczyć z niej produkty smażone oraz pikantne, słone potrawy. Zalecane jest gotowanie w wodzie lub na parze, a także duszenie bez obsmażania.

Pamiętaj o nawodnieniu

Osoby starsze bardzo często nie odczuwają pragnienia, choć ich zapotrzebowanie na wodę jest takie samo jak u osób dorosłych i wynosi około 2 l. Niedostateczna ilość płynów może pogłębiać zaparcia, które bardzo często występują u pacjentów leżących. Zaleca się podawanie wody, delikatnych herbat, kompotów i zup.

Nie karm seniora w pozycji leżącej

Chorego leżącego zawsze należy ułożyć w pozycji siedzącej do karmienia, dzięki czemu przeciwdziałamy zakrztuszeniu. Jeśli pacjent jest w stanie samodzielnie zjeść posiłek, należy mu to umożliwić.

Opiekun osoby starszej wymagającej karmienia, powinien wykazywać się cierpliwością i zrozumieniem. Powinien także bacznie obserwować zachowanie seniora podczas spożywania posiłku, aby uniknąć problemu z gryzieniem czy przełykaniem pokarmu.

sit sed ut fringilla ut eleifend massa id,