Pasta z kurczaka

Składniki:

100 g mięsa z kurczaka gotowanego (może być z rosołu)

2 łyżki gęstego jogurtu o wysokiej zawartości białka

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Szczypta czerwonej suszonej papryki

Pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Mięso kurczaka drobno pokroić lub zblendować. Następnie wymieszać z jogurtem i przyprawami. Podawać z ulubionym pieczywem i warzywami.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji bez proponowanych dodatków:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]123,067
Tłuszcz [g]6,4911
Węglowodany [g]6,723
Błonnik [g]0,000
Białko [g]11,71418
Witamina A [µg]315,03545
Witamina D [µg]0,755
Witamina E [g]1,41418
Witamina C [g]13,21518
Tiamina (wit. B1) [g]0,0756
Ryboflawina (wit. B2) [g]1,1992108
Niacyna [g]2,251416
Witamina B6 [g]0,231415
Foliany [µg]26,676
Witamina B12 [µg]0,31313
Sód [g]130,01011
Wapń [g]99,088
Żelazo [g]1,01010
Cynk [g]0,92812
Jod [µg]6,544

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw

INNE POLECANE PRZEPISY

Donec leo elit. Aenean felis consectetur