Budyń z marchewki

Budyń z marchewki

Składniki na 1 porcję:

1 duża marchew

100 ml mleka (może być bez laktozy)

150 ml wody

50 g Sinlac

½ łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Umytą, obraną marchew zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem i dusić do miękkości. W innym naczyniu przygotować Sinlac wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy Sinlac przełożyć do rondelka z wystudzoną marchewką, doprawić cynamonem. Wszystko zblendować na gładki krem. Podawać od razu.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

306

14

17

Tłuszcz [g]

8,1

11

14

Węglowodany [g]

50,2

17

21

Błonnik [g]

6,9

35

35

Białko [g]

12,5

15

19

Witamina A [µg]

2724

303

389

Witamina D [µg]

2,57

17

17

Witamina E [g]

2,74

27

34

Witamina C [g]

36,1

40

48

Tiamina (wit. B1) [g]

0,57

44

52

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,50

39

46

Niacyna [g]

2,28

14

16

Witamina B6 [g]

0,43

25

28

Foliany [µg]

60,7

15

13

Witamina B12 [µg]

0,8

33

33

Sód [g]

246

19

21

Wapń [g]

407

34

34

Żelazo [g]

4,9

49

49

Cynk [g]

3,98

36

50

Jod [µg]

32,5

22

22

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

nunc diam mattis risus suscipit elementum velit, elit. libero