Składniki na 1 porcję:
1 duża marchew
100 ml mleka (może być bez laktozy)
150 ml wody
50 g Sinlac
½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Umytą, obraną marchew zetrzeć na tarce warzywnej o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem i dusić do miękkości. W innym naczyniu przygotować Sinlac wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy Sinlac przełożyć do rondelka z wystudzoną marchewką, doprawić cynamonem. Wszystko zblendować na gładki krem. Podawać od razu.
Średnia wartość odżywcza całej porcji: | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat* | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat* | |
Wartość energetyczna [kcal] | 306 | 14 | 17 |
Tłuszcz [g] | 8,1 | 11 | 14 |
Węglowodany [g] | 50,2 | 17 | 21 |
Błonnik [g] | 6,9 | 35 | 35 |
Białko [g] | 12,5 | 15 | 19 |
Witamina A [µg] | 2724 | 303 | 389 |
Witamina D [µg] | 2,57 | 17 | 17 |
Witamina E [g] | 2,74 | 27 | 34 |
Witamina C [g] | 36,1 | 40 | 48 |
Tiamina (wit. B1) [g] | 0,57 | 44 | 52 |
Ryboflawina (wit. B2) [g] | 0,50 | 39 | 46 |
Niacyna [g] | 2,28 | 14 | 16 |
Witamina B6 [g] | 0,43 | 25 | 28 |
Foliany [µg] | 60,7 | 15 | 13 |
Witamina B12 [µg] | 0,8 | 33 | 33 |
Sód [g] | 246 | 19 | 21 |
Wapń [g] | 407 | 34 | 34 |
Żelazo [g] | 4,9 | 49 | 49 |
Cynk [g] | 3,98 | 36 | 50 |
Jod [µg] | 32,5 | 22 | 22 |
*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe