Ryżowy pudding z jabłkiem

Składniki:

50 g ryżu białego

200 ml mleka (ewentualnie bez laktozy)

50 g Nestlé SINLAC

150 ml wody

1 jabłko

1/3 łyżeczki cynamonu

Naturalny aromat waniliowy lub laska wanilii

Wykonanie:

Mleko przelać do rondelka z grubym dnem, dodać ziarenka z laski wanilii (aromat dodać pod koniec przygotowania potrawy), zagotować. Do zagotowanego mleka przełożyć ryż, gotować na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Nestlé SINLAC przygotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy przełożyć do ugotowanego ryżu, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (ryż jeszcze napęcznieje). Jabłko pokroić w kostkę, dodać część cynamonu i delikatnie poddusić (można podlać odrobiną wody). Jabłka wymieszać z masą ryżową, przełożyć do miseczki, posypać cynamonem i ewentualnie udekorować jabłkiem. Danie można podawać na ciepło lub na zimno.

Średnia wartość odżywcza całej porcji:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]5562632
Tłuszcz [g]101417
Węglowodany [g]101,83442
Błonnik [g]5,62828
Białko [g]17,52227
Witamina A [µg]2612937
Witamina D [µg]2,31515
Witamina E [g]2,32329
Witamina C [g]48,35464
Tiamina (wit. B1) [g]0,64655
Ryboflawina (wit. B2) [g]0,564351
Niacyna [g]2,371517
Witamina B6 [g]0,362124
Foliany [µg]43,51110
Witamina B12 [µg]1,25050
Sód [g]1541213
Wapń [g]5164343
Żelazo [g]5,15151
Cynk [g]4,64258
Jod [µg]37,02525

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

ante. facilisis elementum consectetur eget justo pulvinar vel, Praesent libero felis