Schab pieczony, duszone buraki z jabłkiem i ziemniaki

Schab pieczony, duszone buraki z jabłkiem i ziemniaki

Składniki na 1 porcję:

100 g schabu

3 ziemniaki

2 buraki

1 jabłko

1 łyżeczka masła

75 ml wody

25 g Sinlac

Sól i pieprz do smaku

Koperek

 

Wykonanie:

Schab natarty ulubionymi przyprawami upiec w pergaminie lub rękawie do pieczenia. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Buraki ugotować lub upiec. Obrane buraki zetrzeć na drobnej tarce, jabłko również. W rondelku rozgrzać masło, dodać buraki i jabłko, poddusić, przyprawić do smaku. Sinlac (połowę porcji sugerowanej, czyli 25 g kaszki) przygotować według przepisu na opakowaniu, a następnie dodać do buraków i jabłka, dobrze wymieszać. W razie konieczności dodać trochę wody. Na talerz wyłożyć pieczony schab, ziemniaki posypane koperkiem oraz duszone buraki z jabłkiem. Podawać od razu.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

669

31

38

Tłuszcz [g]

29,2

41

50

Węglowodany [g]

81,5

28

34

Błonnik [g]

9,8

49

49

Białko [g]

28,6

35

43

Witamina A [µg]

159

18

23

Witamina D [µg]

2

13

13

Witamina E [g]

2,25

23

28

Witamina C [g]

69

77

92

Tiamina (wit. B1) [g]

1,18

91

107

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,57

44

52

Niacyna [g]

9,58

60

68

Witamina B6 [g]

1,14

67

76

Foliany [µg]

182,5

46

41

Witamina B12 [µg]

0,9

38

38

Sód [g]

195

15

16

Wapń [g]

197

16

16

Żelazo [g]

6,8

68

68

Cynk [g]

5,15

47

64

Jod [µg]

25,35

17

17

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

 

INNE POLECANE PRZEPISY

neque. diam facilisis felis eleifend Nullam mi, ante. velit, porta.