Senior po udarze – wskazówki żywieniowe

Senior po udarze – wskazówki żywieniowe

Każdego roku udar mózgu dotyka ponad 60 tysięcy pacjentów, wśród nich dominują osoby w wieku podeszłym. Żywienie w tym okresie jest niezmiernie ważne, ponieważ, nawet 60% pacjentów po przebytym udarze mózgu jest niedożywionych.

Co jest przyczyną niedożywienia po udarze?

Nieprawidłowy stan odżywienia osób starszych po udarze spowodowany jest wieloma czynnikami, które zazwyczaj występują równocześnie. Zaliczamy do nich m.in. niedowłady, drżenie rak, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, a także nieprawidłowo zbilansowana dieta, przede wszystkim zbyt mało kalorii oraz białka.

Co 2 chory po udarze zmaga się z dysfagią

Niezwykle istotnym problemem wpływającym na stan odżywienia pacjentów po udarze jest dysfagia, czyli trudności z przełykaniem. Krztuszenie się podczas posiłku, kaszel, ślinienie się, a także częste odchrząkiwanie to częste symptomy towarzyszące dysfagii.

Zapobieganie niedoborom składników odżywczych

Często po udarze, pacjenci wymagają diety o wysokiej wartości energetycznej, która będzie zapobiegała niedoborom żywieniowym. W pierwszym okresie po wystąpieniu udaru dieta powinna dostarczyć także dużej ilości białka. Zbyt mało kalorii oraz białka może negatywnie wpłynąć na okres rekonwalescencji i zmniejszyć szanse seniora na odzyskanie sprawności.

W pierwszych dniach pobytu w szpitalu dieta zostanie indywidualnie zaplanowana dla pacjenta. Część pacjentów będzie wymagała żywienia specjalistycznego, inną drogą niż doustna. Mogą zostać również wprowadzone specjalistyczne preparaty o skoncentrowanej zawartości składników odżywczych. Wraz z poprawą stanu zdrowia, sposób żywienia pacjenta będzie cały czas modyfikowany, w zależności od jego sprawności i możliwości spożywania posiłków.

Najkorzystniejsze dla seniora po udarze jest spożywanie posiłków drogą doustną. Zazwyczaj w pierwszych dniach po udarze podaje się posiłki płynne, następnie półpłynne i w postaci papek, aż pacjent będzie w stanie spożywać posiłki tradycyjne. Wielu seniorów wymaga pomocy przy spożywaniu posiłków.

Posiłki małe i regularne, lekkostrawne

Osoba po udarze powinna spożywać mniejsze posiłki, ale częściej co ok. 3 godz. Dania powinny być bogate w białko, którego źródłem może być chude mięso i ryby, jaja oraz nabiał (Rys. 1). W zależności od tolerancji chorego można podać gotowane lub surowe drobno poszatkowane warzywa i owoce. Należy unikać potraw ciężkostrawnych, tłustych i smażonych, a także wzdymających.

Rys. 1. Składniki diety po udarze.
sed ultricies quis felis ut commodo