Paprykowe leczo z kurczakiem

Paprykowe leczo z kurczakiem

Składniki na 1 porcję:

½ papryki czerwonej

½ papryki żółtej

½ cukinii

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 średnia cebula

2 łyżki oleju

70 g piersi z kurczaka

150 ml wody

50 g Sinlac

Sól i pieprz oraz majeranek do smaku

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w talarki, cukinię w kostkę, a paprykę w paski. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i kurczaka, następnie dodać cukinię, lekko poddusić. Dodać paprykę i przecier pomidorowy, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. W razie konieczności dodać trochę wody. W innym naczyniu przygotować Sinlac wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy Sinlac przełożyć do rondla z lekko wystudzonym leczo, doprawić ewentualnie do smaku. Podawać od razu. Można podawać z pieczywem.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*

% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*

Wartość energetyczna [kcal]

602

28

34

Tłuszcz [g]

28,8

41

50

Węglowodany [g]

63,8

22

26

Błonnik [g]

10,8

54

54

Białko [g]

30,7

38

47

Witamina A [µg]

1325

147

189

Witamina D [µg]

2,55

17

17

Witamina E [g]

17,56

176

220

Witamina C [g]

410,9

457

548

Tiamina (wit. B1) [g]

0,80

62

73

Ryboflawina (wit. B2) [g]

0,71

55

65

Niacyna [g]

15,68

98

112

Witamina B6 [g]

2

118

133

Foliany [µg]

216

54

48

Witamina B12 [µg]

0,7

29

29

Sód [g]

143

11

12

Wapń [g]

328

27

27

Żelazo [g]

7,4

74

74

Cynk [g]

5,11

46

64

Jod [µg]

33,51

22

22

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

 

INNE POLECANE PRZEPISY

ut Aliquam efficitur. Donec ut in elementum diam consectetur