Zupa marchewkowa

Składniki:

1 marchewka

1 mały ziemniak

1 szalotka

2 łyżki jogurtu z dużą zawartością białka (ewentualnie bez laktozy)

100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

50 g Nestlé SINLAC

150 ml wody

Szczypta imbiru (można dodać świeży)

Szczypta suszonego czosnku

Szczypta soli

Nać pietruszki

Wykonanie: Do rondelka na rozgrzaną oliwę przełożyć poszatkowaną szalotkę, delikatnie ją zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaka, lekko poddusić. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Nestlé SINLAC przygotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do ugotowanych warzyw, dodać jogurt i zblendować wszystko na krem. Doprawić do smaku, udekorować natką pietruszki i podawać. Aby uzyskać intensywniejszy smak zupy można dodać świeżego czosnku i imbiru.
Średnia wartość odżywcza całej porcji: % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat* % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal] 432 20 25
Tłuszcz [g] 15,4 22 27
Węglowodany [g] 62,1 21 26
Błonnik [g] 6,7 34 34
Białko [g] 15,9 20 24
Witamina A [µg] 1869 208 267
Witamina D [µg] 2,3 15 15
Witamina E [g] 3,05 31 38
Witamina C [g] 49,4 55 66
Tiamina (wit. B1) [g] 0,61 47 55
Ryboflawina (wit. B2) [g] 0,38 29 35
Niacyna [g] 3,39 21 24
Witamina B6 [g] 0,63 37 42
Foliany [µg] 68,1 17 15
Witamina B12 [µg] 0,7 29 29
Sód [g] 207 16 17
Wapń [g] 399 33 33
Żelazo [g] 5,2 52 52
Cynk [g] 3,8 35 48
Jod [µg] 41,9 28 28
*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe

INNE POLECANE PRZEPISY

ut Praesent Sed felis diam mattis odio amet, pulvinar ipsum sed