Składniki:
100 g mięsa mielonego drobiowego
1 marchewka
4 różyczki kalafiora
1 ziemniak
4 różyczki brokułu
Garść groszku zielonego (może być mrożony
2 liście laurowe
Ziele angielskie
Sól i pieprz do smaku
Ok. 300 ml wody

Wykonanie:
Mięso dopraw solą i pieprzem, uformuj w małe pulpeciki. Zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim, dodaj do wrzątku pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą stawały się miękkie, dodaj do zupy pulpeciki i pozostałe warzywa, dopraw solą i pieprzem, gotuj zupę do miękkości warzyw – ok. 12-15 minut. Zupę można podawać z koperkiem lub natką pietruszki.
Średnia wartość odżywcza całej porcji: | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat* | % realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat* | |
Wartość energetyczna [kcal] | 259,0 | 12 | 15 |
Tłuszcz [g] | 2,3 | 3 | 4 |
Węglowodany [g] | 38,5 | 13 | 16 |
Błonnik [g] | 12,0 | 60 | 60 |
Białko [g] | 39,1 | 48 | 59 |
Witamina A [µg] | 1843 | 205 | 263 |
Witamina D [µg] | 0 | 0 | 0 |
Witamina E [g] | 2,4 | 24 | 30 |
Witamina C [g] | 178,9 | 199 | 239 |
Tiamina (wit. B1) [g] | 0,5 | 38 | 45 |
Ryboflawina (wit. B2) [g] | 0,5 | 38 | 45 |
Niacyna [g] | 16,2 | 101 | 116 |
Witamina B6 [g] | 1,3 | 76 | 87 |
Foliany [µg] | 256,8 | 64 | 57 |
Witamina B12 [µg] | 0,4 | 17 | 17 |
Sód [g] | 176,5 | 14 | 15 |
Wapń [g] | 114,0 | 10 | 10 |
Żelazo [g] | 3,5 | 35 | 35 |
Cynk [g] | 2,25 | 20 | 28 |
Jod [µg] | 22,4 | 15 | 15 |
*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw