Zupa warzywna z pulpecikami

Zupa warzywna z pulpecikami

Składniki:

100 g mięsa mielonego drobiowego

1 marchewka

4 różyczki kalafiora

1 ziemniak

4 różyczki brokułu

Garść groszku zielonego (może być mrożony

2 liście laurowe

Ziele angielskie

Sól i pieprz do smaku

Ok. 300 ml wody

Wykonanie:

Mięso dopraw solą i pieprzem, uformuj w małe pulpeciki. Zagotuj wodę z liściem laurowym i zielem angielskim, dodaj do wrzątku pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą stawały się miękkie, dodaj do zupy pulpeciki i pozostałe warzywa, dopraw solą i pieprzem, gotuj zupę do miękkości warzyw – ok. 12-15 minut. Zupę można podawać z koperkiem lub natką pietruszki.

 

Średnia wartość odżywcza całej porcji:% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe mężczyzny w wieku 67 lat*% realizacji dziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiety w wieku 76 lat*
Wartość energetyczna [kcal]259,01215
Tłuszcz [g]2,334
Węglowodany [g]38,51316
Błonnik [g]12,06060
Białko [g]39,14859
Witamina A [µg]1843205263
Witamina D [µg]000
Witamina E [g]2,42430
Witamina C [g]178,9199239
Tiamina (wit. B1) [g]0,53845
Ryboflawina (wit. B2) [g]0,53845
Niacyna [g]16,2101116
Witamina B6 [g]1,37687
Foliany [µg]256,86457
Witamina B12 [µg]0,41717
Sód [g]176,51415
Wapń [g]114,01010
Żelazo [g]3,53535
Cynk [g]2,252028
Jod [µg]22,41515

*wg norm IŻŻ 2017; Energia: 2150 kcal (67-letni mężczyzna, niska aktywność fizyczna), 1750 kcal (76-letnia kobieta, niska aktywność fizyczna); kolejno % energii z tłuszczu, węglowodanów, białka: 30%, 55%, 15%; normy AI: witamina D, E, sód, jod; normy RDA – składniki pozostałe; nie uwzględniono dosalania potraw

INNE POLECANE PRZEPISY

libero. mi, elementum ut venenatis mattis risus